Kysyttävää tuotteesta?

Soita tai lähetä kysymyksesi meille alla olevalla lomakkeella, vastaamme kysymyksiisi mielellämme ja opastamme oikean tuotteen valinnassa.

  • Avaa lomake

Reseptit

Kylmäsavukalaa Hailuotolaiseen tapaan

Hiero fileisiin seosta, jossa on karkeaa ja hienonnettua merisuolaa sekä ripaus sokeria. Pane suolatut fileet vuorokaudeksi viileään. Pyyhi kalat kuivaksi ennen savustimeen laittoa ja lado ne ritilälle nahkapuoli alaspäin. Laita savustimeen 1-2 kpl leppäbrikettejä. Savusta vuorokausi n. 22 asteessa. Tuote on valmis, kun fileen pinta on kuivahtanut. Vakuumiin pakattuna kylmäsavustettu kala säilyy pakastimessa kuukausia, joten kerralla voi valmistaa isomman erän. Briketit toimivat myös savustimissa, joissa on automaattisyöttö.

Lämminsavukala sähkösavustimessa

Helppo ja nopea tapa lämminsavukalan valmistukseen sähkösavustimessa.

Lado kalat ritilälle ja lisää 1-2 brikettiä purutilaan. Kytke virta. Savustusaika on kalojen koosta ja ulkolämpötilasta riippuen 25-40 minuuttia. Avaa välillä luukkua, jotta liika kosteus pääsee haihtumaan. Yksi tapa suolata kalat on ripotella niihin karkeaa merisuolaa heti savustuksen jälkeen. Kääri kalat tiukkaan pakettiin voipaperiin ja paketti sanomalehtiin. Anna olla 10 minuuttia. Käännä paketti ja anna olla taas 10 minuuttia. Avaa käärö ja puhdista liiat suolat pois. Kalat ovat valmiita syötäväksi.

Kala avotulella

- perinteisellä savustuspöntöllä kypsentäen

  • 1 kg rasvaista kotimaista kalaa
  • 1 rkl merisuolaa
  • 1-2 rkl konjakkia
  • ripaus pippuria
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 1 kpl leppäbriketti
  • (1 kg kalaa per 1 Hailuodon leppäbriketti)

Kuivaa kalan pinta ja valele kala konjakilla ja sitruunalla. Lisää pippuri ja viimeiseksi suola. Suola kannattaa annostella niin, että paksuimpaan kohtaan suolaa tulee hieman enemmän kuin ohuemmille reunoille. Anna halutessasi marinoitua sen ajan kun teet tulet ja valmistelet savustuspöntön.

Kuumenna savustuspönttö tulella ja putsaa ritilät. Pudota astian pohjalle Hailuodon leppäbriketti (1kpl) ja halutessasi muutama sokeripala. Sokeri tuo väriä kalaan. Aseta kala nahkapuoli alaspäin ritilälle. Laita ritilä pönttöön, tarkista tuli ja jätä savustuspöntön kansi hieman raolleen. Jatka savustusta ja tarvittaessa sulje savustuspöntön kansi kun enimmät vesihöyryt ovat hälvenneet. Tarkista tovin kuluttua kalan kypsyys. Kypsyyden tunnistat tummuneesta väristä ja siitä kun kala irtoaa helposti nahasta.

Asettele kala puisen päreen päälle tai posliinilautaselle. Murra palanen savustettua kalaa ja nauti nokipannukahvien kera! Myös uudet perunat ja tilli sopivat kalan kylkeen.

Puhtaimmat raaka-aineet

Hailuodon leppäbriketin savustustuotteet ovat täysin kotimaisia, puhtain raaka-ainein valmistettuja savustustuotteita. Käytämme kotimaista harmaaleppää ja lisäaineettomat, puhtaat tuotteemme sopivat sekä kylmä- että lämminsavustukseen.